niedziela, 6 września 2009

Racuchy


Racuchy według tego przepisu robię od dawien dawna i zawsze mi wychodzą. Przypominają mi smak dzieciństwa kiedy to babcia robiła takie:) Jedyne co mogę poradzić to róbcie od razu podwójna porcję bo znikają ze stołu szybciej niż się tam znalazły hihi.

Racuchy

1 ½ szkl mąki
3 dag drożdży
3 jajka
2 łyżki cukru
½ szkl mleka
1 łyżka masła

Z ciepłego mleka , drożdży , 4 łyżek mąki i cukru zrobić zaczyn . Gdy podwoi objętość , do miski wsypać przesianą mąkę dodać jajka zaczyn i stopione masło , wyrabiać drewnianą łyżką . Odstawić do wyrośnięcia , kłaść łyżką na patelnię ciasto ( wielkość wg upodobania) smażyć na tłuszczu z obydwu stron . Posypywać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi posmarować dżemem.